澳門十大必食小吃(上)

嚟到澳門🇲🇴除咗周圍參觀唔同嘅景點之外咁當然都唔少得要醫下個肚啦🤤。今次小編將會向大家介紹十間澳門🇲🇴必食小吃🍴,包你食過返尋味!

1. 檸檬車露

呢度係澳門🇲🇴相當知名既雪糕屋🍦,亦係澳門🇲🇴首間引進呢種意大利雪糕的雪糕屋。呢到超過60種由新鮮水果和牛奶製成的手拉雪糕,買之前都可以免費試食㗎🤤!
呢到賣既雪糕脂肪含量低於8%,係意大利🇮🇹著名嘅低脂雪糕,
呢到瀰漫住各種水果香氣,真係聞到都好想食呀!

門市地址:澳門大堂巷11號地舖 (盧家大屋旁) /澳門氹仔地堡街115號J舖

電話:(853) 28331570 /(853) 28583396

營業時間:11:00 – 23:00

網站:http://www.lemoncello.com.mo/ 

Facebook:https://www.facebook.com/LemonCello.mo/

2. 榮記豆腐麵食

榮記豆腐係採用蒸炊法製作,令豆腐更加綿滑細緻,所以店內總會飄散著一股焦香味🤤。

而榮記既豆花確實係名不虛傳,雪白吹彈可破的豆花紮實,而且不易散開,嫩滑綿密,入口之後彷彿絹布一般的滑嫩,而散發出的淡淡豆香而令人又齒留香🤤。

榮記既以豆花薑汁、珍珠等各種配料,僅以簡單的調味料煉奶取代糖水與糖漿,令到各位食客更能夠吃出豆花本身的美味!

除了招牌美食豆花之外,店內仲有各式各樣既麵食,應有盡有!

地址:澳門路氹城蓮花海濱大馬路「澳門百老匯E-G029號舖」

電話:(853) 8883-3338

營業時間:11:00-03:00

3. 瑪嘉烈餅店

經歷過葡萄牙人統治殖民既澳門🇲🇴,葡式蛋塔亦都成為咗澳門🇲🇴最亮眼的名點之一。瑪嘉烈蛋塔店內,一個個帶有焦黑班點既金黃色內餡蛋塔,香軟濕潤,貝殼具有濃密豐潤的金黃色澤,細緻外觀尤如廣式燉奶,散發濃濃香氣,極為美觀誘人,所以店前每每都係排滿來自各國的觀光客同埋唔同既食客👅👅👅!

地址:新馬路馬統領街金利來大廈17B地舖

營業時間:06:30~20:00 (星期三休息)

電話:(853) 2871-0032

4. 恆友咖哩魚蛋

咖哩魚蛋係著名澳門🇲🇴小吃,只要前往澳門🇲🇴旅遊就會見到各式各樣不同既店家販賣咖哩魚蛋。然而其中販賣咖哩魚蛋最出名既,就一定要提澳門🇲🇴恆友咖哩魚蛋。恆友咖哩魚蛋店鋪雖細,但食材新鮮豐富,如:魚丸、德國香腸、牛肚、高麗菜等。琳瑯滿目既食材以竹籤串起整齊排列,規模就好似台灣既滷味店,老闆將食材放入咖哩高湯入面燙熱,喺碗中淋上秘製咖哩膏,就完成一碗外表樸實、但入口令人驚豔既平民美食!

地址:澳門大堂板樟堂街12號

營業時間:12:00~00:00

電話:(853) 6650-8211

5. 澳門沙度娜

澳門沙度娜係賣葡國甜品既知名點心店,佢既木糠布甸係最為人稱道既。木糠布甸係澳門🇲🇴常見既葡式甜品,木糠係指餅乾碎,布甸即是布丁。而澳門沙度娜擁有澳門🇲🇴最好的木糠布甸之美譽並唔係浪得虛名,沙度娜賣既木糠布甸係以小杯作為包裝,一口就能食得晒既的包裝。外加提供多款多樣化價格既廉價木糠布甸,口味琳琅滿目,包括有:曲奇🍪、朱古力、咖啡☕、榴槤、碎果仁、石板街、芒果綠茶🍵、原味、芒果共九種豐富口味比顧客選擇,因此享負盛名。所以鍾意食甜品既朋友,來澳門🇲🇴旅遊的朋友一定唔可以錯過澳門沙度娜!

地址:氹仔舊城區地堡街195號

營業時間:11:00~21:00

電話:(853) 2883-8688

推薦你觀看這些相關文章...

READ  Hello Kitty迷既你要入嚟睇睇啦喂!