嚴選港人內地必用手機APP – 12位:新聞類

🤔🤔🤔有無發現係大陸完全用唔到香港既新聞APP📰📰📰,睇唔到香港既新聞網站?(大公文匯除外 – 理由你懂的😏😏😏) 人在外地總要關心一下當地既大小事,畢竟同自己有切身影響嘛!😳而且周不時會…

Read more »

中銀香港在港開內地銀行戶口

中銀香港宣佈推出大灣區「開戶易」服務,香港人只需帶同香港永久性居民身份證、回鄉證、實名登記內地手機號碼,即可於本港任何分行開立內地個人銀行賬戶! 客戶於申請後大約一星期就會收到通知,然後便可到指定分行…

Read more »
中旅大鵬灣墓園線

中旅巴士開辦香港至大鵬灣墓園過境巴士服務

清明節期間,中旅巴士開辦香港至大鵬灣墓園過境巴士服務。上車點設於灣仔中旅社、上環中旅、旺角維景酒店(太子站)及荃灣德海街。回程時間完全配合掃墓祭祖時間,掃墓過後即可於大鵬灣墓園上車直接返回香港。 清明…

Read more »

嚴選港人內地必用手機APP – 13位:外賣類

香港食野方便🥢🥢🥢,就算半夜肚餓起上黎,落樓下都容易搵到醫肚既地方。即使係咁,近年既UberEATS、Deliveroo等外賣平台都為餐飲行業帶黎新既革命。🌶️🌶️🌶️ 內地既外賣平台更早開始📦📦📦,…

Read more »
港澳一號觀塘APM總站巴士

港澳一號、永東分家

本來,行走香港至澳門過境巴士線的其中一個營運商港澳一號,」是由一群為香港交通及旅遊業打併數十載業界精英於2017年組成。旨意為港澳地區民眾提供一個高質量的過境客運及旅遊。成員包括於過境客運有著20年豐…

Read more »

嚴選港人內地必用手機APP – 14位:火車類

好多人去一d唔近又唔遠既大陸城市都會搭高鐵🚄。雖然香港高鐵🚇都已經開左,但係要買唔係香港出發既高鐵飛,都仲要俾手續費!😡😡😡 介紹大家兩個搭火車/高鐵必裝既手機APP,俾你查班次時間⏲️同買車票🎫:分…

Read more »
港澳一號觀塘APM總站巴士

港澳一號香港總站遷往佐敦

港澳一號自去2018年10月24日啟行以來,香港總站一直設於觀塘APM創紀之城5期公共交通交匯處,售票處則設於APM地下客運電梯大堂永東旅行社門市內。 永東巴士則是港澳一號成員之一,同時負責票務事宜。…

Read more »
MetroMan

嚴選港人內地必用手機APP – 15位:地鐵類

原本小編只係諗住介紹10隻香港人係內地生活、工作、或旅遊必備既手機APP,但一動筆🖊️就發現實在太多唔同既工具可以為日常生活增添色彩🌈!而且即使係同樣用途既都可能多過1個,可以互作補充;相信寫多左讀者…

Read more »

內地自駕攻略:馬路的事 – 守法行駛篇

內地雖然地大物博🇨🇳,但大城市的塞車問題依然十分嚴重。試過在繁忙時間停定在路上近半小時動也不動,除了呆等⏱️,還是呆等⏱️。隨著經濟的發展,內地的擁車族人數急速增加,政府亦用了不少方法減輕道路的負荷。…

Read more »

內地自駕攻略:馬路的事 – 高速公路篇

成功租車🚘開出停車場🅿的一刻相信必定十分緊張。一來內地的路面情況更為複雜,有不知從那裡來的電動車🏍️和各種機車🛵,又有視交通規則和地下劃線於無物的司機;二來內地是【左軚駕駛】,和香港的習慣完全相反。雖…

Read more »