嚴選港人內地必用手機APP – 3位:支付類

所謂「無現金社會」💸💸💸方面大陸可以話係做得好前。而家係內地真係唔洗帶銀包出街,最緊要手機有電,就可以用手機既電子錢包俾錢、搭車、食飯、甚至叫X(聽聞)🐤🐔🐥。 基本上係內地生活既每一個人都一定有裝兩…

Read more »
深華粵海巴士

深華粵海Scania旅遊巴士

深華粵海主要從事來往九龍太子至梅州的過境巴士線,同時也會出租旅遊巴士予其他營運商行走往內地過境巴士線,當中包括永東巴士。 現時深華粵海擁有的旅遊巴士,清一色都是Scania旅遊巴士,他們的集中地,多數…

Read more »

嚴選港人內地必用手機APP – 4位:地圖類

自從Google好瀟灑咁離開中國市場之後👋🏻👋🏻👋🏻,大部份既Google服務都用唔到 – 地圖都唔例外。係呢段時間,百度Baidu快速咁掘起,成為Google係中國市場既最佳代替品。 😈…

Read more »

永東巴士進軍珠海市區

港珠澳大橋通車前,永東巴士曾開辦香港至珠海長隆的過境巴士線;以往也有榮利巴士開辦珠海市區的過境巴士線,兩線當時是途經深圳灣口岸,即是」兜大圈」從廣東東部的深圳至西部的珠海,行車時間需要接近4小時,結果…

Read more »

近期中旅巴士服務調整

近期中旅巴士多條內地往返香港及珠海拱北(澳門)過境巴士線,均有服務調整,詳情如下: 1、4月11日起,增設番禺往返珠海以及經港珠澳大橋往香港機場及九龍路線;沒多久,5月1日起,番禺至珠海(包括大橋口岸…

Read more »
粵港巴士

近期粵港巴士服務調整

近期粵港巴士多條過境巴士線均作出服務調整,詳情如下: 1、5月1日起,香港至惠東線取消,廣寧線削減班次至每日對開一班,該班車轉調至四會線加班。 2、同月15日起,九龍至惠州線加密班次,未知巴士是否從已…

Read more »
永東巴士

近期永東過境巴士服務調整

近期永東巴士多條過境巴士線服務有所調整,詳情如下: 1、4月23日起,香港至惠東線原有雙月灣渡假酒店站改為雙月灣檀悅都喜天麗度假酒店,並修改南行班次開車時間。 2、4月30日起,九龍至珠海長隆線加密班…

Read more »

嚴選港人內地必用手機APP – 5位:打車類

香港交通方便,趕時間要截的士🚕🚕🚕,舉起手就有,洗乜要APP丫(拿,85的除外)!😂😂😂但去到內地,想截車就真係要叫先有!無車同拒載問題令到叫車APP大行其道!👿👿👿 自從UBER既中國大陸區🇨🇳業務…

Read more »

GoByBus.hk Go巴出行 入選創業快綫2019決賽

🎉🎉🎉 我們入選了創業快綫2019的決賽呢!!! 🎉🎉🎉 記得到時來到香港會展幫我們打打氣! 💪🏻💪🏻💪🏻 Date : 17 May 2019 (Friday) Time : 14:30 – 17:…

Read more »

嚴選港人內地必用手機APP – 6位:開飯類

係香港周街都係餐廳,想搵好野食?😋😋😋搞gathering?雖然經常傳出假食評、收錢寫好/劣評人地,但係OpenRice始終都係不二之選。🥡🥡🥡 去到內地人生路不熟?📈📈📈咁就要試下係香港上市既【美團…

Read more »